Índex Sistemes cromatogràfics Com puc fer una cromatografia eluents vegetal autors
 
 

Conceptes generals

La Cromatografia és un procediment utilitzat principalment per separar i identificar substàncies químiques. En realitat, sota aquesta denominació s'agrupen un conjunt de mètodes que tenen unes característiques comunes. Generalment, el terme Cromatografia se sol definir com un mètode físic de separació en el qual els Components que es van separant es distribueixen en dues fases: l'una serà constituida per un suport estacionari de gran superfície, i l'altra per un líquid que es filtra per la fase estacionària. 
Generalment, la missió de la fase mòbil només és de transport, mentre que la fase estacionària és el veritable agent de separació: 
  1. Un sòlid amb propietats absorbents, aleshores es parla de cromatografia d'absorció. 
  2. Un líquid: en aquest cas la fase estacionària líquida es distribueix generalment sobre un suport sòlid inert amb la finalitat d'augmentar al màxim la superfície d'intercanvi.
Els mètodes en els quals la fase estacionària és líquida s'anomenen genèricament de partició o de repart. La fase mòbil pot ser: o bè un líquid o bè un gas

Història

La Cromatografia va ser utilitzada per primera vegada al 1903 per Mikhail Toweett. Als anys trenta Khan i Lederer la van fer servir per l'estudi del carotè i de la xantofil·la. Actualment, la cromatografia que més s'utilitza a la indústria és la gasosa.
 
 
Índex Sistemes cromatogràfics Com puc fer una cromatografia eluents vegetal autors